Youtube Culture


Ever since Louise, also known as Sprinkle of Glitter on Youtube, published her 'Youtube Culture' video, I've been debating whether or not to share my thoughts on the fangirl/celebrity side of youtube as well. I've been doing videos for a year and a half now, but have been actively involved in the community for much longer, and in the past few years, youtube has changed a lot. Youtubers are not just people who sit in their bedrooms, filming videos in their free time anymore. Some of them have millions of people watching them, youtube became their job, and they are in a way seen as celebrities, especially by their younger viewers. And while I don't mind seeing people succeed with youtube (in fact, I'm over the moon for them), I feel like the fangirl situation is getting out of hands, and creating the devide between the bigger and smaller youtubers even more apparent. I think it's a little bit too late to change anything about this situation now, as organized meetups and events with thousands of people attending have only increased the way people see youtubers as celebrities, but I would love to hear your thoughts on the topic! What do you think about youtube celebrity culture and the divide created between 'us' and 'them'? Do you have any suggestions on how we could all interact better and go back to being one big non-creepy happy family? I know this topic is more youtube based, so a lot of you might not be aware of the things I'm talking about, but if you're a blogger, I'm sure you've experienced something similar as well. Especially when it comes to the divide between 'bigger' and 'smaller' bloggers. 

3 comments :

 1. Zanimiva tema:) Sama sem mnenja, da je ta popularizacija youtuberjev bolj prisotna v Amerika, zato tudi več te popularne kulture in jokajočih fanov. Škoda, da morajo fani plačati, da vidijo nekoga, ki se je pač odločil del svojega ustvarjanja deliti na eni medijski platformi. Se strinjam s tabo tudi glede tega, da veliki youtuberi ne omenjajo tistih z manj sledilci. Je pač že tako, da menijo, da s tem ohranjajo nek "standard"..očitno..saj ne vem kaj bi si naj mislila:) Sama nisem del youtube scene, jih pa seveda veliko spremljam in kontradiktornost nekaterih njihovih "honest" videev je včasih prav smešna. Govorim o nekaterih, seveda ne leti to na vse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verjemi, ni samo v Ameriki. Enake situacije se dogajajo v Avstraliji, UK, Italiji... V bistvu na vseh teh eventih, kjerkoli že so. Se mi zdi, da se je teli mlajši 'Justin Bieber' generaciji malo odpeljalo, haha. No saj, die hard fani kakših pevcev na primer so že prej obstajali, ampak zdaj, s prihodom interneta in izpostavljanjem življenj celemu svetu, se je neka meja med 'nami' in 'njimi' zabrisala. Glede tega, kako se eni nosijo, je pa verjetno odvisno od posamezne osebe. So youtuberji, ki imajo ogromno gledalcev pa ne hodijo na nobene meetupe in se še naprej obnašajo kot normalne osebe, so pa tudi tisti, ki jim vse skupaj malo v glavo stopi in mislijo, da so ne vem kaj. V resnici pa isto kot vsi ostali snemajo videe v svojih spalnicah. Oh, well... :D

   Delete
 2. Sandra, super si to povedala. Se strinjam s teboj (:
  In vsekakor želim slišat še več podobnih videjev z mnenji in temi zadevami. (y) :D

  ReplyDelete

Back To Top